Najviac nehôd na cestách nemá na svedomí rýchlosť, ale nepozornosť vodičov

Najväčším nebezpečenstvom na cestách nie je rýchla jazda, ale nepozornosť pri šoférovaní, ktorá môže byť spôsobená emočným rozpoložením, únavou, ale aj rozptyľovaním počas šoférovania. Naučte sa odhadnúť svoje schopnosti aj situáciu na ceste. Vyhnete sa tak mnohým nepríjemnostiam.

Najčastejšie príčiny nehôd

Podľa policajných štatistík bola v roku 2017 najčastejšou príčinou nehôd nepozornosť vodiča za volantom. Na druhom mieste sa umiestnilo nesprávne cúvanie a otáčanie. Tretiu priečku obsadilo nedodržanie bezpečnej vzdialenosti. Prekročenie povolenej rýchlosti sa nedostalo ani do prvej desiatky.

Emócie za volant nepatria

Udržať emócie na uzde dá v bežnom živote zabrať. Keď ste myšlienkami inde, nikam nejazdite. Aj keď ste kdekoľvek, vždy sa to dá nejako vyriešiť.

  • Počkajte, pokiaľ sa upokojíte. Ked ste rozrušení, snažte sa pred usadnutím za volant upokojiť. Prejdite sa po okolí, vyhádžte nahromadený neporiadok z priehradok alebo si dajte niečo pod zub.
  • Nechajte šoférovať spolujazdca. Pokiaľ je to možné, poproste niekoho z posádky, aby prevzal vedenie vozidla za vás.
  • Zavolajte si pomoc. Keď ste sami, auto zaparkujte a zavolajte si vodiča zo služby „drink and drive“ alebo si zoberte taxík.
  • Ráno múdrejšie večera. Pokiaľ ste ďaleko od domova a nie je vám najlepšie, obetujte pár desiatok eur a prespite v najbližšom hoteli. Ráno budete pokojní a bez problémov urazíte zvyšok cesty.

Rozptyľovanie si nechajte na inokedy

Mobily, deti, domáci miláčikovia a jedenie v aute. To sú najčastejší narušitelia pozornosti vodiča. Jediné, čo za jazdy môžete sledovať na mobile, je navigácia. Sociálne siete, hádajúce sa deti, dojedanie zvyškov od obeda a zvracajúceho psa vyriešte pokojne, keď zastavíte. Počas jazdy toho aj tak veľa neurobíte a navyše ohrozíte seba aj všetkých naokolo.

Únava môže zabíjať

Únava tiež negatívne ovplyvňuje pozornosť. Nenechajte ju, aby vás pri šoférovaní premohla. Keď ste unavení, máte pomalšie reakcie, a to môže byť v krízovej situácii rozhodujúce. Ďalším nebezpečenstvom je mikrospánok. Stav, pri ktorom v podstate spíte s otvorenými očami. Pokiaľ cítite, že nie ste práve najčerstvejší, jazdu odložte alebo nechajte šoférovať niekoho iného.

Udržujte kontakt s vozovkou

Keď jazdíte na pneumatikách v dezolátnom stave, ste na vozovke rovnako nebezpeční ako unavení a rozptýlení vodiči. Zareagujete síce rýchlo, ale trvá určitý čas, kým zareaguje auto. Pneumatiky sú tým jediným, čo udržuje kontakt medzi vozidlom a cestou. Rýchlosť reakcie závisí od ich kvality, a preto pravidelne kontrolujte:

  • hĺbku dezénu, ktorá má byť minimálne 4 mm v zime a 1,6 mm v lete
  • tlak v pneumatikách – správne hodnoty nájdete v manuáli vozidla

Pri jazde hrá veľkú úlohu pohotová reakcia na vzniknutú situáciu. Mnohým neštastiam sa môžete vyhnúť, keď správne a rýchlo zareagujete vy a vaše auto, a preto sa za volantom plne sústreďte a udržujte svoje pneumatiky v top stave.